Przepisy umieszczam na blogu www.aleksandraseghi.blogspot.com. Tym podzielił się ze mną znajomy po podróży do Apulii.
Składniki:
● 30 dag zmielonych migdałów
● 25 dag mąki
● 10 dag masła
● 30 dag cukru
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 3 jajka
● cukier puder do posypania
● kilka migdałów do dekoracji
● masło i bułka tarta do formy
Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem
do pieczenia. Mieszamy
z migdałami. Masło roztapiamy
w rondelku, a następnie
lekko studzimy.
2.Jajka ucieramy z cukrem,
stopniowo wlewamy masło.
Wsypujemy mąkę z proszkiem
i migdałami. Mieszamy
3.Tortownicę (śr. 23 cm) smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Wlewamy ciasto.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C.
4.Placek studzimy, a następnie
wierzch oprószamy cukrem
pudrem. Dekorujemy
migdałami.
Komentarze