Proste i szybkie ciasto o bogatym aromacie i kontraście słodkości i kwaskowatości.
25 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
masło lub margaryna 125 g
cukier 145 g
2 jajka
mąka pszenne 170 g + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko 7-8 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
liście świeżej mięty 32-35 g
2-3 łodygi rabarbaru
Ciasto miętowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 20 cm posmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
Miętę płuczemy, osuszamy , rozdrabniamy w robocie 1 sokiem z cytryny.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko.
Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do torownicy.
Łodygi rabarbaru tniemy na romby o boku ok. 3-4 cm i układamy na cieście. Możemy je lekko docisnąć.
Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.
Komentarze