Ciasto miętowe z rabarbarem

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie ciasto o bogatym aromacie i kontraście słodkości i kwaskowatości.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masło lub margaryna 125 g
    cukier 145 g
    2 jajka
    mąka pszenne 170 g + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    mleko 7-8 łyżek
    sok z cytryny 1 łyżka
    liście świeżej mięty 32-35 g
    2-3 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miętowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Tortownica 20 cm posmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Miętę płuczemy, osuszamy , rozdrabniamy w robocie 1 sokiem z cytryny.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, mąkę i mleko.
    Na koniec dodajemy rozdrobnioną miętę, mieszamy.
    Ciasto przekładamy do torownicy.
    Łodygi rabarbaru tniemy na romby o boku ok. 3-4 cm i układamy na cieście. Możemy je lekko docisnąć.
    Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.
  • Ciasto 2. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować