Ciasto meluzyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy: Białka razem ze solą ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypujemy mak. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części. Ciasto wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do garnka. Wlewamy wodę. Jabłka prażymy na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładamy na jedno z ciast makowych. Przykrywamy drugim ciastem.
3.Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 150ml. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy. Masę wykładamy na wierzch przygotowanego ciasta. Wyrównujemy.
4. Ciasto posypujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze