Ciasto mega orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Inspiracją był dla mnie szwedzki torcik migdałowy.Moja wersja jest z orzechami i budyniem.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g zmielonych orzechów lub migdałów ( u mnie mix włoskich i laskowych)
    4 jajka
    120 g cukru
    1 budyń waniliowy
    1 budyń toffi
    3 szkl mleka
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mega orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekranik do 180'C.Białka ubijamy na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.Na koniec dajemy zmielone orzechy. Na blaszce z piekarnika kładziemy papier do pieczenia i nakładamy przygotowaną masą.Ja rozłożyłam na dwa prostokąty o wymiarach ok 16x25cm. Można rozłożyć na jeden duży i potem przekroić lub zrobić dwa okręgi o śr. ok 22cm.
    Pieczemy ok 20 minut.
    W międzyczasie robimy dwa budynie na mniejszej ilości mleka zamiast 2 szkl dajemy 1,5szkl. Dodajemy po 2 żółtka do każdego ( rozmieszać dokładnie z mlekiem i bydyniem i wlać na gotujące się mleko energicznie mieszając).Cukru dajemy według uznania.
    Na pierwszy blat nakładamy wystudzony budyń waniliowy, kładziemy drugi blat wykładamy budyń toffi. Wierzch posypujemy podprażone płatki migdałowe.Gotowe ciasto schłodzić.
    Smacznego

Porady

Ciasto można rozłożyć na jeden duży prostokąt i potem przekroić na dwa lub zrobić dwa okręgi o śr. ok 22cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować