Ciasto mega czekoladowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto to prawdziwa gratka dla czekoladowych łasuchów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 100g masła,
    • 70g cukru białego,
    • 50g cukru brązowego,
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    • 2 jajka,
    • ½ szklanki maślanki,
    • 120g mąki pszennej,
    • 40g kakao,
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • CZEKOLADOWY KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
    • 1 budyń czekoladowy (35g),
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżka cukru wanilinowego,
    • 230g serka mascarpone czekoladowego,
    • 2 łyżeczki żelatyny (8g) +40g wody,
    • DODATKOWO:
    • 250g jagód,
    • 1 galaretka niebieska + 400ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto mega czekoladowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
    CZEKOLADOWY KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchnię budyniu przykrywamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2h.
    Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubijać dosyć długo. Początkowo zaczną pojawiać się grudki, ale po długim ubijaniu wszystkie składniki połączą się w kremową masę. Do rozpuszczonej żelatyny w szklance dodajemy łyżkę kremu, mieszamy. Tak rozrobioną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy wszystkie składniki do połączenia. Od tego momentu pracujemy szybko z kremem, bo zacznie szybko tężeć.
    Galaretkę rozrabiamy w 400ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
    ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat ciasta czekoladowego. Na ciasto wykładamy krem czekoladowy. Na kremie układamy od razu drugi blat ciasta czekoladowego. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Następnie wykładamy jagody i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie ciasto kroimy na 16 porcji.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować