Ciasto mega czekoladowe

0 (0 ocen)

Dla prawdziwych czekoladożerców :)

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g czekolady (ja daję 150 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej)

    175 g rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek

    175 g mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    100 g cukru

    6 jajek

    szczypta soli

    Polewa:

    250 g czekolady

    250 g śmietanki 30%

Ciasto mega czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło lub oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z czekoladową masą.
    Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.


    POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić.
    Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku - kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków, polać przestudzoną polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy