Ciasto Maxi King

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maxi King jest, delikatny z nutką słodkiego aksamitnego karmelu z chrupiącą czekoladą z orzeszkami na wierzchu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA:
    1,5 kostki masła
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 szklanki mleka w proszku

    POLEWA:

    2 mleczne czekolady
    150 g orzeszków ziemnych niesolonych
    1/4 szkl. mleka

    PONADTO:

    ok 400 g herbatników
    1 puszka karmelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę /23x33cm/ wyłożyć papierem, a następnie herbatnikami.
  • 2. Orzeszki posiekać drobno, uprażyć na suchej patelni.
  • 3. 1 szkl. mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i wystudzić.
  • 4. Masło utrzeć na puszystą jasną masę, dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku do wyczerpania składników ciągle ubijając.
  • 5. Przygotowaną masę podzielić na 2 części.
  • 6. Jedną porcję masy rozsmarować równomiernie na herbatnikach, przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
  • 7. Masę krówkową wyłożyć na herbatniki.
  • 8. Bezpośrednio na karmel wyłożyć drugą porcję masy. Wyrównać.
  • 9. Przykryć koleją warstwą herbatników.
  • 10. Czekolady roztopić wraz z mlekiem, dodać posiekane orzechy i wyłożyć na ciasto.
  • 11. Schłodzić.
  • 12. Inspiracja pochodzi z internetu.

Porady

Doskonale smakuje na drugi dzień, kiedy ciasteczka delikatnie zwilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować