Ciasto maślankowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste ciasto. Idealne do popołudniowej herbaty. Mięciutkie i cynamonowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    2/3 szkl. cukru
    3 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    1 szkl. maślanki (temp. pokojowa)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl. mąki

    Dodatkowo:

    1/3 szkl. cukru
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ciasto maślankowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy całe jajka i miksujemy tylko do połączenia. Cienkim strumieniem wlewamy maślankę, znów krótko miksujemy. Na samym końcu, zmniejszając nieco obroty miksera dodajemy przesianą z solą i proszkiem do pieczenia mąkę.

    Cukier mieszamy z cynamonem.

    Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (26x10cm), posypujemy połową cukru cynamonowego, wylewamy resztę ciasta i posypujemy pozostałym cukrem z cynamonem.

    Za pomocą patyczka do szaszłyków (lub widelcem) okrężnymi ruchami mieszamy całość po długości formy.

    Ciasto pieczemy przez około 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować