Ciasto maślankowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i szybkie ciasto z truskawkami, które znika w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    250 ml maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2, 5 szklanki mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    300g truskawek

Ciasto maślankowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka mieszamy z maślanką i olejem. W osobnej misce przesiewamy wszystkie suche składniki. Zawartość obu misek mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników. Masę dzielimy na pół, i do jednej dodajemy kakao. Na dno blaszki o wymiarach 23x28cm wylewamy ciemne ciasto i układamy połowę truskawek. Rozprowadzamy jasne ciasto łyżką, wyrównujemy i układamy pozostałe truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 45-50 min

Komentarze

Podobne przepisy