Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

puszyste z wyczuwalną kwaskową nutą rabarbaru, przepyszne

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 gram masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    6 jajek
    200 ml maślanki

    KRUSZONKA

    125 masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    1 kilogram rabarbaru
    mąka do obtoczenia rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski.
    W drugiej misce mikserem utrzeć masło razem z cukrem i cukrem waniliowym.
    Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka.
    Następnie porcjami dodawać połowę mąki z proszkiem do pieczenia.
    Wlać maślankę. Wymieszać.
    Na samym końcu wsypać (porcjami) pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto. Wyrównać.

    Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.

    KRUSZONKA

    Masło stopić. Przestudzić i przelać do miski. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem.
    Powstałą kruszonkę posypać na wierzchu ciasta.

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować