Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski.
W drugiej misce mikserem utrzeć masło razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka.
Następnie porcjami dodawać połowę mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlać maślankę. Wymieszać.
Na samym końcu wsypać (porcjami) pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto. Wyrównać.
Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
KRUSZONKA
Masło stopić. Przestudzić i przelać do miski. Dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem.
Powstałą kruszonkę posypać na wierzchu ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze