Ciasto maślankowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To ciasto robi furorę w całej mojej rodzinie..:) Już nie wiadomo, która ciotka zrobiła je pierwsza!

  • Łatwy

Składniki:

  • - maślanka: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 2.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier waniliowy (duży): 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - owoce lub gęsty dżem: 200 dekagramów

    - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - masło: 100 dekagramów

Ciasto maślankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki mieszamy w misce widelcem, kręcąc tylko w jedną stronę (bardzo ważne!-nie mam pojęcia dlaczego?:)).
    Przelać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę.
  • 2. Na ciasto wyłożyć owoce lub dżem.
  • 3. Z mąki, cukru i rozpuszczonego masła zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
  • 4. Wkładać ciasto do zimnego piekarnika i piec około 50 min. w 180st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy