Ciasto maślane z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pyszne drożdżowo maślane ciasto. Bardzo proste do przygotowania. Znikło w ciągu jednego dnia :)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    200ml mleka
    50dag masła
    1 jajko
    375g mąki pszennej
    7g suszonych drożdży
    50g cukru
    8g cukru waniliowego
    Szczypta soli

    Nadzienie
    100g masła
    75g cukru
    8g cukru waniliowego
    100g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto maślane z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko pogrzać, dodać masło, wystudzić. Mąkę i drożdże dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do przygotowanej mieszanki dodać jajko i letnie mleko. Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość (na około 20 minut). Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując lekko mąką, a następnie rozwałkować na rozmiar blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Blachę odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto trochę podrosło.

    Cukier wymieszać z cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi.

    W przygotowanym i wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia, które wypełnić małymi porcjami masła. Następnie ciasto posypać równomiernie migdałami z cukrem.

    Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować