Ciasto maślane z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko pogrzać, dodać masło, wystudzić. Mąkę i drożdże dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do przygotowanej mieszanki dodać jajko i letnie mleko. Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość (na około 20 minut). Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podsypując lekko mąką, a następnie rozwałkować na rozmiar blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Blachę odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby ciasto trochę podrosło.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi.
W przygotowanym i wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia, które wypełnić małymi porcjami masła. Następnie ciasto posypać równomiernie migdałami z cukrem.
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec przez około 15 minut.
Komentarze