Ciasto maślane

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto drożdżowe z serem o maślanym smaku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 ml mleka
    200 g masła
    600 g mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    30 g świeżych drożdży
    250 g twarogu półtłustego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
    Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

    Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże.
    Roztopić 50 g masła i przestudzić po czym dolać do mąki.
    Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
    Wyrabiać dość długo. Ciasto powinno się odklejać od rąk.

    Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Blachę 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej ciasto.
    Palcem wycisnąć "dołki" po całym cieście.
    Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min.
    Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na cieście, a następnie posypać dwoma łyżkami cukru.
    Piec w 200 stopniach C około 30 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować