Ciasto marmurkowe z ananasem

0 (0 ocen)

To ciasto jest w mojej rodzinie od wielu lat. Przedstawiam Wam moją wersję tego ciasta z kremem ananasowym :)

Składniki:

  • Ciasto:
    • puszka ananasów w krążkach ( po 446 ml)
    • 150g cukru
    • Szczypta soli
    • Cukier waniliowy
    • Kostka margaryny
    • 4 jaja
    • 400g mąki
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
    • 100 ml mleka
    • 30g kakao

    Krem ananasowy:
    • 450ml soku z ananasów (po odcedzeniu, w razie potrzeby dolać wody)
    • Budyń waniliowy lub śmietankowy
    • 200g Margaryny lub masła

    • 500 ml śmietanki 30%
    • 2 fix
    • 2 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Tarty Desery

Ciasto marmurkowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananas odsączyć na sitku.

    Margarynę utrzeć z 130g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. W czasie ucierania dodawać kolejno po jednym jajku. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i 75 ml mleka, wszystko dobrze wymieszać. Na przygotowaną blaszkę wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao, resztę cukru i mleka. Wyłożyć na ciasto jasne i zamieszać widelcem. Wyrównać powierzchnię i ułożyć na wierzchu krążki ananasa. Piec ok 60 minut w ok 180’C.
  • 2. Na soku ugotować budyń, wystudzić go i utrzeć z margaryną. Śmietankę ubić z cukrem i fixem. Do utartej masy dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto schłodzić.

Porady

blaszka 25x25 Można zmniejszyć ilość śmietanki % do 250ml +łyżka cukru pudru + 1 fix. Masa będzie bardziej w smaku ananasowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Budyń Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować