Ciasto marmurkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis nigdy nie zawodzi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka
    350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki mleka
    1- 2 łyżki kakao

Ciasto marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
    2.Do masy dodawać po jednym jajku ciągle mieszając.
    3.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    4. Przesianą mąkę dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem.
    5. Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki, resztę wymieszać z kakao.
    6. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i zamieszać widelcem by powstał wzór marmurkowy. Ciasto włoży c do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez około 60 minut.

Porady

Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem bądź udekorować polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy