Ciasto marmurkowe jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Całe jajka zmiksować ze szczyptą soli do spienienia.
Nadal miksując dodawać stopniowo cukier, czas miksowania ok. 10 minut.
Gdy cukier będzie rozpuszczony zmniejszyć obroty do minimum i miksując cały czas stopniowo dodawać kolejno: na przemian :mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, wodę gazowaną.
Na końcu zapach lub likier Amaretto.
Ciasto podzielić na 2 częsci.
Do jednej dodać kakao, a druga pozostaje bez zmian.
Do 2 foremek aluminiowych nalewamy na przemian, po łyżce masy jasnej i ciemnej
Pieczemy ok. 35- 40 minut, to zależy od piekarnika, do suchego patyczka
Po wystudzeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem
2.Z tego ciasta upiekłam też muffiny, porcja na 2 blaszki z otworami po po 12 sztuk.Należy wysłać je papilotkami. Łącznie otrzymamy 24 sztuki pysznych muffinek
Komentarze