Ciasto marmurkowe Jagi

4.5 (190 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne i puszyste ciasto.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki oleju słonecznikowego
    2,5 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Zapach migdałowy/ dałam kieliszek Amaretto/
    1 szklanka wody gazowanej, swieżo otwartej
    1 czubata łyżka kakao ciemnego np. Deco Moreno z Biedronki
    2 blaszki aluminiowe o wymiarach 10/23 cm, natłuszczone i oprószone bułką tartą
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Ciasto marmurkowe jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marmurkowe Jagi 1. Rozgrzać piekarnik do 200 st.
    Całe jajka zmiksować ze szczyptą soli do spienienia.
    Nadal miksując dodawać stopniowo cukier, czas miksowania ok. 10 minut.
    Gdy cukier będzie rozpuszczony zmniejszyć obroty do minimum i miksując cały czas stopniowo dodawać kolejno: na przemian :mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, wodę gazowaną.
    Na końcu zapach lub likier Amaretto.
    Ciasto podzielić na 2 częsci.
    Do jednej dodać kakao, a druga pozostaje bez zmian.
    Do 2 foremek aluminiowych nalewamy na przemian, po łyżce masy jasnej i ciemnej
    Pieczemy ok. 35- 40 minut, to zależy od piekarnika, do suchego patyczka
    Po wystudzeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem
  • Ciasto marmurkowe Jagi 2. Z tego ciasta upiekłam też muffiny, porcja na 2 blaszki z otworami po po 12 sztuk.Należy wysłać je papilotkami. Łącznie otrzymamy 24 sztuki pysznych muffinek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować