Ciasto Marlenka (masa śmietanowo-krówkowa)

4.48 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto Marlenka (masa śmietanowo-krówkowa) świetnie prezentuję się po przekrojeniu. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto;
    200 g masła,
    około 700-750 g mąki pszennej,
    8 łyżek miodu,
    3 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    2 łyżki octu,
    3 duże jajka.
    Masa;
    500 ml śmietany 30%,
    2 śnieżki (+2 szklanki mleka ),
    2 łyżki żelatyny,
    400 g masy krówki.
    Dodatkowo;
    1 czekolada mleczno karmelowa.
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marlenka (masa śmietanowo-krówkowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu pogrzewamy masło, miód i cukier. Gdy masło się rozpuści dodajemy sodę wymieszaną z octem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, ostudzamy.
    Następnie dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ciasto.

    Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Wałkujemy na wielkość blaszki (25 na 36 cm).

    Pieczemy na papierze do pieczenia 7 minut w 170 stopniach.

    Śmietanę ubijamy na sztywno. Śnieżki ubijamy z mlekiem ( wg wskazówek na opakowaniu).

    Masy łączymy ze sobą.

    Dodajemy krówkę i delikatnie mieszamy do połączenia się mas.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.

    Masę dzielimy na równe części przekładamy placki.

    Na wierzchu powinna znajdować się masa.

    Posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Porady

Ciasto możemy udekorować białą lub ciemną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować