Ciasto Margeritka

  • wyświetlono: 4908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto powstałe z połączenia kakaowego biszkoptu, delikatnego kremu z kaszy mannej, brzoskwiń, kremu budyniowego oraz polewy czekoladowej. Jest to mój własny pomysł na "małe co nieco". Nazwa Margeritka... yhm... w sumie przypadkowa :) Życzę smacznego!!!

  • 75min

Składniki

Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Krem z kaszy mannej:
- 1/2 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek błyskawicznej kaszy mannej
- 200g miękkiej margaryny

Krem budyniowy:
- 400ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 200g miękkiej margaryny

Polewa:
- 100g miękkiej margaryny
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka

Owoce:
- 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Margeritka

  • 1. Biszkopt: Ubić białka ze szczyptą soli na puszystą masę. Po dokładnym ubiciu białek stopniowo dodawać cukier, a także po jednym żółtku, nie zaprzestawać ubijania. Delikatnie wlać ocet oraz olej. Zakończyć ubijanie. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych białek, mieszać delikatnie łyżką. Dodać przesiane kakao, ponownie delikatnie przemieszać łyżką. Gotową masę wylać do przygotowanej wcześniej blaszki (wym. ok. 22x28) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 150stopni (z termoobiegiem). Biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Krem z kaszy mannej: Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem, pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszać. Gotową masę odstawić do wystygnięcia. Utrzeć margarynę. Do margaryny stopniowo dodawać ostudzoną kaszę manną, miksować. Gotowa masę przygotować do nałożenia na biszkopt.
  • 3. Brzoskwinie z puszki pokroić na większe kawałki.
  • 4. Biszkopt rozciąć wzdłuż na dwie równe części. Na dolnej części biszkoptu rozsmarować krem z kaszy mannej i poukładać kawałki brzoskwiń, mocno wciskając w krem. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu.
  • 5. Krem budyniowy: Zagotować 250ml mleka. W pozostałym mleku (150ml) rozrobić proszek budyniowy i cukier. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia. Utrzeć margarynę. Do margaryny stopniowo dodawać ostudzoną masę, miksować. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na wierzchnią część biszkoptu.
  • 6. Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę, dorzucić kostki gorzkiej czekolady oraz wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować (nie przerywać mieszania). Ostudzoną polewą udekorować ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastokremgorzka czekoladaczekoladabudyńkrem budyniowybrzoskwiniepolewa czekoladowapolewaCiasto Margeritkakrem z kaszy mannej

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto chrupek

Dodane przez: ewaeu

Ciasto chrupek

Lubię , jak w cieście coś chrupie....

Ciasto Pepsi

Dodane przez: magzis

Ciasto Pepsi

Powstał przez przypadek, zainspirowany...

image-142aa9h

Dodane przez: Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się...

Ciasto Michałek

Dodane przez: Paula25

Ciasto Michałek

Idealne ciasto dla smakoszy cukierków...

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

jamajka

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Jamajka

Pyszne ciasto z bananami i masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE