Ciasto "Margaretka"

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Lekkie i pyszne,swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom margaretkom, które ułożyłam na wierzchu ciasta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    na piankę cytrynową:
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    375 ml wrzątku
    dodatkowo:
    270 g ciastek margaretek
    1 galaretka krystaliczna
    300 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ciasto "margaretka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszysty krem.
    Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
    ,zmiksować do połączenia się składników.
    Masę wylać na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 20 minut.
    Wyjąć z pieca,ostudzić,zdjąć papier.
  • 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 375 ml wrzątku,ostudzić.
    Serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder ubić na gęstą masę.
    Dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową,zmiksować do połączenia się składników.
    Piankę wyłożyć na zimny biszkopt,wyrównać powierzchnię na piance zaraz ułożyć ciasteczka,by się przykleiły.
    Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
  • 3. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 300 ml wrzątku,ostudzić.
    Dobrze tężejącą wyłożyć na ciasteczka.
    Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować