Ciasto marchewkowo śliwkowe z kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowe ciasto na Święta, które z pewnością będzie gościło na moim świątecznym stole!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - drobno starta marchewka: 3.5 szklanki
    - cukier: 2 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 2.5 szklanki
    - olej: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 1.5 łyżeczki
    - suszone śliwki: 0.75 szklanki
    KREM:
    - mascaropne: 250 gramów
    - serek Bieluch: 150 gramów
    - biała czekolada: 200 gramów
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
    POLEWA:
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Ciasto

Ciasto marchewkowo śliwkowe z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większej misce roztrzepujemy dokładnie jajka z cukrem. Mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Śliwki kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy wraz ze startą marchewką oraz przyprawą do piernika do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni i wstawiamy ciasto na około 50-60 minut (warto na początku ustawić pieczenie od dołu a po około 15-20 minutach włączyć pieczenie góra-dół). Pod koniec pieczenia należy sprawdzać za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wystawiamy i studzimy.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem kremówki. Następnie zestawiamy miskę z czekoladą i za pomocą miksera ucieramy na krem białą czekoladę wraz mascarpone oraz z serkiem Bieluch. Warto krem wstawić na jakiś czas do lodówki aby szybciej stężał.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części, a następnie rozsmarowujemy gęstszy krem na każdej warstwie. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby całość stężała. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z kremówką i jak ciasto będzie już się nadawało do wyjęcia, za pomocą pędzelka, rozsmarowujemy polewę z mlecznej czekolady na brzegach ciasta. Można również ciasto polać polewą od góry, jednakże należy wtedy przygotować większą porcję polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować