Ciasto marchewkowo śliwkowe z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W większej misce roztrzepujemy dokładnie jajka z cukrem. Mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Śliwki kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy wraz ze startą marchewką oraz przyprawą do piernika do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni i wstawiamy ciasto na około 50-60 minut (warto na początku ustawić pieczenie od dołu a po około 15-20 minutach włączyć pieczenie góra-dół). Pod koniec pieczenia należy sprawdzać za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wystawiamy i studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem kremówki. Następnie zestawiamy miskę z czekoladą i za pomocą miksera ucieramy na krem białą czekoladę wraz mascarpone oraz z serkiem Bieluch. Warto krem wstawić na jakiś czas do lodówki aby szybciej stężał.
Ciasto dzielimy na 3 równe części, a następnie rozsmarowujemy gęstszy krem na każdej warstwie. Wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby całość stężała. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z kremówką i jak ciasto będzie już się nadawało do wyjęcia, za pomocą pędzelka, rozsmarowujemy polewę z mlecznej czekolady na brzegach ciasta. Można również ciasto polać polewą od góry, jednakże należy wtedy przygotować większą porcję polewy.
Komentarze