Ciasto marchewkowo-marcepanowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najczęściej pieczone przeze mnie ciasto, najbardziej lubiane przez domowników i dalszą rodzinę... wystarczy zmienić nieco dodatki i to samo ciasto smakuje inaczej... Przygotowania to super zabawa :-)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 1.25 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda: 1 łyżeczka
    - przyprawa do piernika: 1 sztuka
    - starta marchew: 2 szklanki
    - ananas z puszki, bez soku, w kawałkach (chodzi o pół puszki): 0.5 sztuki
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - orzechy włoskie posiekane: 100 gramów
    - masa marcepanowa (masę marcepanową mrozimy i dopiero wtedy ścieramy na tarce, bezpośrednio do ciasta uwazając, aby nam się ponownie nie zbiła w kawałek): 100 gramów

Ciasto marchewkowo-marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto marchewkowe 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, miksujemy. Suche składniki mieszamy i wsypujemy do masy jajecznej, pomownie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
  • ciasto marchewkowe 2. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Wylewamy na dużą blaszkę, wyłozoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Studzimy i kroimy na kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy