Najczęściej pieczone przeze mnie ciasto, najbardziej lubiane przez domowników i dalszą rodzinę... wystarczy zmienić nieco dodatki i to samo ciasto smakuje inaczej... Przygotowania to super zabawa :-)
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- jaja: 4 sztuki
- cukier: 1.5 szklanki
- olej: 1.25 szklanki
- mąka: 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda: 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika: 1 sztuka
- starta marchew: 2 szklanki
- ananas z puszki, bez soku, w kawałkach (chodzi o pół puszki): 0.5 sztuki
- suszona żurawina: 100 gramów
- orzechy włoskie posiekane: 100 gramów
- masa marcepanowa (masę marcepanową mrozimy i dopiero wtedy ścieramy na tarce, bezpośrednio do ciasta uwazając, aby nam się ponownie nie zbiła w kawałek): 100 gramów
Ciasto marchewkowo-marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, miksujemy. Suche składniki mieszamy i wsypujemy do masy jajecznej, pomownie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki.
2.Wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Wylewamy na dużą blaszkę, wyłozoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. Studzimy i kroimy na kawałki.
Komentarze