Ciasto marchewkowo - kokosowe z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W misce miksujemy jajka z cukrem około 45sekund, następnie wlewamy ojej i miksujemy kolejne 45sekund.
Dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach, miód, wiórki kokosowe i mleka, delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i cynamon i wszystko dokładnie mieszamy mikserem na poziomie 2 aż, wszystkie produkty dokładnie zostaną wymieszane.
Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60min, Jeśli ciasto szybko zbrązowieje to przykrywamy folią aluminiową, ja tak przykryłam po 30minutach.
Po upieczeniu wykładamy i czekamy aż ostygnie.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
W rondelku rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę oraz ekstrakty i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przypominającej budyń, na końcu wlewamy barwnik do uzyskania zielonego koloru.
Mus nakładamy na wystygnięte ciasto i dekorujemy wedle uznania, ja kupiłam marcepanowe marchewki:)
Komentarze