CIASTO MARCHEWKOWO - KOKOSOWE Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

marchewkowa, wielkanocna rewolucja

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - maki pszennej: 228 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.25 łyżeczki
    - soda: 1 łyżeczka
    - mielony cynamon: 1.75 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 0.5 szklanki
    - starta marchewka: 2 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - miód płynny: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - olej rośliny: 0.75 szklanki
    - mleko chude: 0.25 szklanki
    - biała czekolada bez dodatków: 175 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    - olejek migdałowy do smaku: 0.5 łyżeczki
    - śmietanka deserowa 30%: 50 mililitrów
    - masło-kostka: 50 gramów
    - barwnik spożywczy zielony: 1 sztuka
    - marchewki dekoracyjne, marcepanowe: 8 sztuk
    - skórka pomarańczy do dekoracji: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowo - kokosowe z musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
    W misce miksujemy jajka z cukrem około 45sekund, następnie wlewamy ojej i miksujemy kolejne 45sekund.
    Dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach, miód, wiórki kokosowe i mleka, delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
    Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i cynamon i wszystko dokładnie mieszamy mikserem na poziomie 2 aż, wszystkie produkty dokładnie zostaną wymieszane.
    Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60min, Jeśli ciasto szybko zbrązowieje to przykrywamy folią aluminiową, ja tak przykryłam po 30minutach.
    Po upieczeniu wykładamy i czekamy aż ostygnie.
    MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    W rondelku rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
    Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę oraz ekstrakty i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przypominającej budyń, na końcu wlewamy barwnik do uzyskania zielonego koloru.
    Mus nakładamy na wystygnięte ciasto i dekorujemy wedle uznania, ja kupiłam marcepanowe marchewki:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować