ciasto marchewkowo-gryczane z gruszką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jaja: 4 sztuki
    - cukier brązowy: 1 szklanka
    - cukier trzcinowy nierafinowany ciemny: 0.5 szklanki
    - olej: 1.25 szklanki
    - mąka gryczana: 2 szklanki
    - przyprawa korzenna: 2 łyżki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - starta marchew: 2 szklanki
    - gruszka: 2 sztuki
    - suszona żurawina: 100 gramów

Ciasto marchewkowo-gryczane z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, przyprawę korzenną, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Do masy dodajemy marchew, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w temp. 170 st.C około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy