Ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami

4.2 (15 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie do przygotowania ciasto i to zaledwie w kilka chwil :) Smak , aromat - radość rodziny gwarantowane :) Doskonałe na podwieczorek , a nawet drugie śniadanie do szklanki kakao , kawy czy herbaty :)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    2 banany
    1 większa marchewka - u mnie 150 g .
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczka kardamonu
    2-3 krople aromatu pomarańczowego
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki posikanych migdałów
    1 szczypta soli
    Lukier :
    sok z 1/2 pomarańczy
    około 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo :
    blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia , boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą - średnica 24 cm .
    posypka cukrowa
    siekane migdały
Wystaw ocenę:

4.2 (15 ocen)

Ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatam widelcem , dodaję startą na tarce o małych oczkach marchewkę , olej , jajka , cukier , aromat , mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , kardamon , sól , migdały , miksuję mikserem - tylko do połączenia składników .
  • Ciasto marchewkowo - bananowe z migdałami 2. Ciasto przekładam do formy , piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około godzinę .
  • 3. Składniki lukru ucieram , polewam jeszcze ciepłe ciasto , posypuję posypką , siekanymi migdałami , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Ciasto możemy upiec także w innej blaszce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Marchewka Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować