Ciasto marchewkowe ze świeżą żurawiną z polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne ciasto ze świeżą żurawiną i marchewką. Jedząc takie ciasto czujesz, że jesz zdrowy deser. Żurawina nadaje ciastu marchewkowemu przyjemnej kwaskowatości. Pyszny jesienny deser.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka orkiszowa tortowa 375 gram
    5 jaj (L)
    3/4 szklanki cukru ( kokosowego, trzcinowego)
    1 i1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1 i 1/2 łyżeczki sody
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 szklanki startej na małych oczkach marchwi
    2 szklanki świeżej żurawiny
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy
    2 łyżki mielonych migdałów

    tabliczka czekolady gorzkiej
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Ciasto

Ciasto marchewkowe ze świeżą żurawiną z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe suche składniki. Jaja zmiksować z olejem, wlać do mąki. Wymieszać rózgą. Dodać marchew, wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać łyżką.
    Ciasto przełożyć do nasmarowanej brytfanny i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na 45 minut. Do suchego patyczka.

    Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić pokruszoną czekoladę, wlać olej i wymieszać. Polać wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub migdałami w słupkach lub podprażonymi migdałami.

Porady

Do ciasta dodać 2 szklanki świeżej żurawiny. Ja dałam jedną i następne upiekę z dwoma szklankami żurawiny. Jest przepyszna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować