Ciasto marchewkowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto marchewkowe jest dość popularne. Postanowiłam upiec je w nieco innym wydaniu. Suszona żurawina pasuje tu doskonale!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
    3/4 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżka przyprawy do piernika
    200g suszonej żurawiny +50g do posypania
    lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + odrobina wody

Ciasto marchewkowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy machew i żurawinę. Mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Studzimy. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody. Powstałym lukrem smarujemy ciasto. Posypujemy żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy