Ciasto marchewkowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz z rodzynkami.
2.Całe jajka ubić do białości, ostrożnie dodać olej nie przerywając ubijania. Następnie stopniowo dodawać resztę składników delikatnie mieszając łyżką lub pałką do ucierania ciasta.
3.Formę o wymiarach 12x30 cm równomiernie posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej formy wlać ciasto a na wierzchu ułożyć wiśnie. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka)
4.Gotowe ciasto pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze