Ciasto marchewkowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zdrowa alternatywa na coś słodkiego, polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 12x30 cm lub tortownicę: 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3 jajka, 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki oleju, 1 łyżeczka cynamonu, 1 duża marchewka, 3 łyżki rodzynek, 1 szklanka wydrylowanych wiśni.

Ciasto marchewkowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz z rodzynkami.
  • 2. Całe jajka ubić do białości, ostrożnie dodać olej nie przerywając ubijania. Następnie stopniowo dodawać resztę składników delikatnie mieszając łyżką lub pałką do ucierania ciasta.
  • 3. Formę o wymiarach 12x30 cm równomiernie posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej formy wlać ciasto a na wierzchu ułożyć wiśnie. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka)
  • 4. Gotowe ciasto pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy