Ciasto marchewkowe z sernikiem

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest pracochłonne, ale pyszne. Sernik możesz przygotować dzień wcześniej. Smakuje wyśmienicie schłodzone. Idealnie wpisuje się w polską złotą jesień.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO MARCHEWKOWE:
    • 2 szklanki cukru,
    • 1 szklanka oleju,
    • 4 duże jajka,
    • 2 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka sody,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 2 łyżeczki cynamonu,
    • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach,
    • SERNIK:
    • 450g sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
    • 1 szklanka cukru,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 2 jajka,
    • ¼ szklanki śmietany 18%,
    • 1/3 szklanki śmietany 36%,
    • KREM:
    • 120g masła,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 400g serka twarogowego zmielonego trzykrotnie,
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SERNIK: Zacznij od przygotowania sernika (najlepiej dzień wcześniej). Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. W misce umieść ser, cukier, sól i obie śmietany. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. Dodaj 1 jako, zmiksuj. Dodaj drugie jajko, zmiksuj. Przelej masę serową do tortownicy o średnicy 23cm. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Na dole piekarnika ustaw większą i formę i nalej 2-3 cm wrzącej wody. Blachę z sernikiem umieść pólkę wyżej. Sernik piecz z parą wodną. Piecz go 45 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut. Później delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Schłodź sernik w lodówce przez noc.
    CIASTO MARCHEWKOWE: Podziel składniki ciasta na pół u upiecz dwa oddzielne ciasta.
    W dużej misce wymieszaj cukier, olej i jajka. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, i cynamon. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia. Dodaj startą marchew i wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo upiecz drugie ciasto.
    KREM: Zmiksuj masło i cukier puder na jasną puszystą masę. Dodawaj po łyżce twarogu i dalej miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy.
    ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterę wyłóż jedno ciasto marchewkowe. Posmaruj je ¼ kremu. Na krem wyłóż ostrożnie sernik. Na serniku rozsmaruj ¼ kremu. Połóż drugi placek marchewkowy. Brzeg i górę ciasta posmaruj resztą kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować