Ciasto jest pracochłonne, ale pyszne. Sernik możesz przygotować dzień wcześniej. Smakuje wyśmienicie schłodzone. Idealnie wpisuje się w polską złotą jesień.
Ciasto marchewkowe z sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SERNIK: Zacznij od przygotowania sernika (najlepiej dzień wcześniej). Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. W misce umieść ser, cukier, sól i obie śmietany. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. Dodaj 1 jako, zmiksuj. Dodaj drugie jajko, zmiksuj. Przelej masę serową do tortownicy o średnicy 23cm. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Na dole piekarnika ustaw większą i formę i nalej 2-3 cm wrzącej wody. Blachę z sernikiem umieść pólkę wyżej. Sernik piecz z parą wodną. Piecz go 45 minut. Wyłącz piekarnik i studź sernik przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut. Później delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Schłodź sernik w lodówce przez noc.
CIASTO MARCHEWKOWE: Podziel składniki ciasta na pół u upiecz dwa oddzielne ciasta.
W dużej misce wymieszaj cukier, olej i jajka. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, i cynamon. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia. Dodaj startą marchew i wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo upiecz drugie ciasto.
KREM: Zmiksuj masło i cukier puder na jasną puszystą masę. Dodawaj po łyżce twarogu i dalej miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterę wyłóż jedno ciasto marchewkowe. Posmaruj je ¼ kremu. Na krem wyłóż ostrożnie sernik. Na serniku rozsmaruj ¼ kremu. Połóż drugi placek marchewkowy. Brzeg i górę ciasta posmaruj resztą kremu.
Komentarze