Ciasto jest wilgotne i nie za słodkie, a do tego zdrowsze niż wszystkie inne za pomoc a marchewki. Ponadto ciasto jest niesamowicie łatwe do zrobienia.
1 godz. 5 min
Składniki:
o 1 i ¼ szklanki oleju
o 4 jajka
o 2 szklanki drobno startej marchewki
o 2 szklanki maki
o 1 i ½ szklanki cukru
o 2 łyżeczki proszku do pieczenia
o 2 łyżeczki cynamonu
o 2 łyżeczki sody oczyszczonej
o Szczypta soli
o Szklanka orzechów włoskich
o Pół szklanki kawałeczków czekolady gorzkiej
o 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
o 3 goździki pokruszone
o 250g serka mascarpone
o Aromat rumowy
o Cukier waniliowy
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszysta masę
2.Dodać make oraz olej cały czas miksując ( najlepiej naprzemiennie)
3.Dodać marchew, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona, goździki, czekoladę, cynamon,.
Piec w temperaturze 190-200 * C przez ok. 55min.
4.Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier waniliowy oraz 2-3 krople aromatu i zmiksuj razem.
Ciasto dobrze wystudź po czym jego wierch posmaruj kremem i całość posyp starta czekoladą.
Porady
Jeśli masz mocny piekarnik nastaw go na 180-190*C.
Komentarze