Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ciasto jest wilgotne i nie za słodkie, a do tego zdrowsze niż wszystkie inne za pomoc a marchewki. Ponadto ciasto jest niesamowicie łatwe do zrobienia.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • o 1 i ¼ szklanki oleju
    o 4 jajka
    o 2 szklanki drobno startej marchewki
    o 2 szklanki maki
    o 1 i ½ szklanki cukru
    o 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    o 2 łyżeczki cynamonu
    o 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    o Szczypta soli
    o Szklanka orzechów włoskich
    o Pół szklanki kawałeczków czekolady gorzkiej
    o 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
    o 3 goździki pokruszone
    o 250g serka mascarpone
    o Aromat rumowy
    o Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Jajka w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszysta masę
  • masa jajeczna z maką 2. Dodać make oraz olej cały czas miksując ( najlepiej naprzemiennie)
  • wszystkie skladniki wymieszac 3. Dodać marchew, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona, goździki, czekoladę, cynamon,.
    Piec w temperaturze 190-200 * C przez ok. 55min.
  • Gotowe ciasto merchewkowe 4. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier waniliowy oraz 2-3 krople aromatu i zmiksuj razem.
    Ciasto dobrze wystudź po czym jego wierch posmaruj kremem i całość posyp starta czekoladą.

Porady

Jeśli masz mocny piekarnik nastaw go na 180-190*C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować