zapraszam na lekką wersję ciasta marchewkowego, bez grama tłuszczu i zmniejszą ilością oleju a bogate w piękne pestki granatu:) Porcja 100 g to 123 kcal
Składniki:
130 g marchewki- waga po obraniu
105 g mąki pszennej
13 g otrąb pszennych
20 g otrąb owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego 0 %
4 łyżeczki stevii
Masa:
250 g sera ricotta
140 g serka naturalnego 0%
1 łyżeczka stevii
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
1 mały owoc granatu- 80 g ( waga samych pestek)
Ciasto marchewkowe z ricottą i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gdyby była mocno soczysta, odcisnąć. Odłożyć na bok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać przyprawy oraz otręby i wymieszać dokładnie.
2. Do osobnej miski wbić jajko, dodać stevię oraz jogurt i zmiksować na jasną puszystą masę.
3.W dwóch partiach dodać suche składniki i dobrze połączyć mikserem.
4.Na koniec dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie przełożyć ciasto. Piec w 170 st około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
5.Masa:
Żelatynę zalać 1,5 łyżki wody i zostawić do napęcznienia. Następie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do miski dodać oba serki. Wymieszać ze sobą. Dodać stevię i po raz kolejny wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i dokładnie ze sobą połączyć. Mieszankę cienkim strumieniem dodać do serków i dokładnie całość wymieszać. Przygotowaną masę przelać na zimne ciasto. Posypać po wierzchu pestkami granatu. Odłożyć do lodówki do stężenia. Smacznego!
Komentarze