Ciasto marchewkowe z pudrem marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z marchewką, mascarpone i pudrem marchewkowym. Piecze się szybko, a wygląda obłędnie posypane marchewkowym pudrem. Koniecznie upieczcie je do weekendowej kawy!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka drobno startej marchewki
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 surowe marchewki
    50 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    listki melisy lub mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z pudrem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą okrągłej formy o średnicy 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut.
  • 2. 3 marchewki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki i suszymy w suszarce do warzyw i owoców, tak aby powstały chrupiące chipsy. Następnie mielimy je na drobny puder - najlepiej zrobić w młynku do kawy, ale zapewne blenderem też się uda.
  • 3. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy po bokach i po wierzchu serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto obsypujemy przygotowanym wcześniej pudrem marchewkowym. Z pozostałego serka tworzymy na wierzchu ozdobne rozetki i całość dekorujemy listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować