Ciasto z marchewką, mascarpone i pudrem marchewkowym. Piecze się szybko, a wygląda obłędnie posypane marchewkowym pudrem. Koniecznie upieczcie je do weekendowej kawy!
Ciasto marchewkowe z pudrem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą okrągłej formy o średnicy 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut.
2.3 marchewki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki i suszymy w suszarce do warzyw i owoców, tak aby powstały chrupiące chipsy. Następnie mielimy je na drobny puder - najlepiej zrobić w młynku do kawy, ale zapewne blenderem też się uda.
3.Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy po bokach i po wierzchu serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto obsypujemy przygotowanym wcześniej pudrem marchewkowym. Z pozostałego serka tworzymy na wierzchu ozdobne rozetki i całość dekorujemy listkami melisy.
Komentarze