Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową

4.5 (177 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    100 g drobno posiekanych migdałów
    50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    200 g tartej marchewki

    POLEWA ŚLIWKOWA:

    200 g śliwek węgierek
    2 łyżki cukru
    100 g czekolady gorzkiej 70%
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta z warzyw

Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Migdały i orzechy włoskie rozdrobnić lub drobno posiekać. Wymieszać z przesianą mąkę pszenną, mąką krupczatką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, aż całkiem się rozpuści, a masa zbieleje i zwiększy objętość. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej. Wsypać mąkę z orzechami i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy ∅ 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40-50 min. Ciasto wystudzić.
  • 2. Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Kiedy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie zagrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować