Pyszne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie się komponuje z lekkim, serowym kremem. Fajny pomysł na trochę inne wykorzystanie marchewki.
Składniki:
Składniki: ( u mnie blaszka 30x11)
ciasto:
400 g marchewki,
100 g orzechów ( u mnie włoskie, nerkowca),
50 g migdałów,
200 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
po ok. ¼ łyżeczki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej,
100 ml oleju,
3 jajka,
ok. 120g brązowego cukru,
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
sok wyciśnięty z ½ cytryny,
szczypta soli,
masa serowa:
300 g serka śmietankowego,
3-4 łyżeczki ksylitolu, (może być inny cukier)
2 łyżeczki żelatyny,
sok z 1 średniej cytryny,
do dekoracji:
orzechy, migdały, skórka z cytryny,
Ciasto marchewkowe z orzechami i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.gotowanie:
ciasto :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą , dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, wszystko mieszamy.
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy i migdały miksujemy w blenderze (możemy też zmielić lub zetrzeć na tarce).
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, sok z cytrusów i dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy marchew, orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Pieczemy w posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremce ok. 60 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
masa serowa:
Serek miksujemy razem sokiem z cytryny i cukrem na gładko. Żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i przestudzone wlewamy do masy serowej dokładnie mieszamy na aby miały jednolitą konsystencję , wstawiamy na jakiś czas do lodówki aby go schłodzić.
Wystudzone ciasto kroimy na dwie części i przekładamy masą serową, trochę możemy zostawić na górę do dekoracji . Dekorujemy według uznania.
Komentarze