Ciasto marchewkowe z orzechami i masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Zajmie to ok. 10 min więc jeśli posiadasz robot stacjonarny to polecam go użyć.
Ustaw średnie obroty miksera i wlej cienką strużką olej. Wsyp startą marchewkę i krótko zmiksuj.
Dodaj sypkie składniki i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż mikser i zamieszaj kilka razy szpatułką, żeby się upewnić że wszystko jest dobrze wymieszane.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez 40-50 min lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
2.Masa:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 min). Dodaj serek i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera.
3.Przełożenie ciasta i dekoracja:
Ciasto marchewkowe przekrój na dwa blaty, nierówny wierzch odetnij i pokrusz na drobne kawałki.
Ciasto przełóż grubą warstwą masy. Resztę masy użyj do posmarowania brzegów i wierzchu ciasta, możesz też zostawić odrobinę do wykonania dekoracji na wierzchu (za pomocą worka cukierniczego).
Brzegi ciasta obsyp okruszkami ciasta.
Wierzch możesz ozdobić resztą masy, orzechami lub inaczej wg własnego uznania.
Komentarze