Ciasto marchewkowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Masło utrzeć, dodać żółtka oraz śmietanę, dodawać po łyżce marchewki i przez cały czas ucierać.
2.Masło utrzeć, dodać żółtka oraz śmietanę, dodawać po łyżce marchewki i przez cały czas ucierać.
3.Białka ubić na sztywno, dodać do masy marchewkowej, dodać połowę mąki, delikatnie wymieszać. Dodać drugą połowę mąki i znów delikatnie wymieszać. Dodać płatki migdałowe i żurawinę, wymieszać.
4.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec 40 minut w temp.200 stopni. Ostudzić, pokroić w romby.
Porady
Ciasto po schłodzeniu w lodówce przynosi przyjemne orzeźwienie w upalny dzień.
Komentarze