Ciasto marchewkowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dietetyczne ciasto, delikatne i lekkie, jak chmurka.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
    50 g masła
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 dag marchewki
    pół szklanki suszonej żurawiny
    1/3 szklanki płatków migdałowych

Ciasto marchewkowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Masło utrzeć, dodać żółtka oraz śmietanę, dodawać po łyżce marchewki i przez cały czas ucierać.
  • 2. Masło utrzeć, dodać żółtka oraz śmietanę, dodawać po łyżce marchewki i przez cały czas ucierać.
  • 3. Białka ubić na sztywno, dodać do masy marchewkowej, dodać połowę mąki, delikatnie wymieszać. Dodać drugą połowę mąki i znów delikatnie wymieszać. Dodać płatki migdałowe i żurawinę, wymieszać.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec 40 minut w temp.200 stopni. Ostudzić, pokroić w romby.

Porady

Ciasto po schłodzeniu w lodówce przynosi przyjemne orzeźwienie w upalny dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy