Ciasto marchewkowe z kremem z serka Almette

4.45 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

bardzo smaczne, wilgotne ciasto z mocną nutą cynamonu

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
    4 jajka L
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki soli
    125 gram masła
    300 gram serka Almette śmietankowego
    4 łyżki cukru pudru
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe z kremem z serka almette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Jajka wbić do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem do białości. Następnie cały czas ubijając wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Cały czas ubijając mąkę porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Na samym końcu dać startą marchewkę. Wymieszać.
    Blaszkę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 55 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie przestudzić. Ciasto przeciąć na pół.
    Miękkie masło utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru pudru. Dodać ser Almette. Połączyć dokładnie składniki.
    Na spodnią część ciasta rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować