Ciasto marchewkowe z kremem z serka almette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka wbić do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem do białości. Następnie cały czas ubijając wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Cały czas ubijając mąkę porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Na samym końcu dać startą marchewkę. Wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 55 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie przestudzić. Ciasto przeciąć na pół.
Miękkie masło utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru pudru. Dodać ser Almette. Połączyć dokładnie składniki.
Na spodnią część ciasta rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze