Ciasto Marchewkowe Z Kremem Kubuś

  • wyświetlono: 303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje najlepsze marchewkowe ciasto, nie wysokie, wilgotne i dobrze nadziane :) Będę często wracać do tego przepisu i go modyfikować :)

gotowanietoproste
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tortownicę 20-21 cm



Ciasto:



2 jajka kl L
1/2 szkl cukru trzcinowego
1 szkl mąki
1 szkl marchwi startej na średnich oczkach
100 ml oleju
3/4 płaskiej łyżeczki sody
parę kropel esencji pomarańczowej i waniliowej
Krem Kubuś:

250 ml sou Kubuś no marchew-banan-malina
1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
60 g masła
ewentualnie 1 łyżka cukru pudru
Masa śmietanowa:

150 ml śmietanki 30 %
1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

do dekoracji cukrowe, czekoladowe lub marcepanowe mini marchewki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Marchewkowe Z Kremem Kubuś

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !







    Ciasto



    1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz esencję pomarańczową i waniliową. Podczas mieszania dodajemy także olej.

    2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką.

    Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !

    Następnie studzimy ciasto.

    3. Po wystudzaniu przekrawamy na dwa blaty.



    Krem Kubuś


    4. 200 ml soku przelewamy do rondelka i zagotowujemy, w 50 ml rozprowadzamy proszek budyniowy. Zagotowany sok zdejmujemy z ognia i wlewamy resztę soku z proszkiem budyniowym, zagotowujemy i odstawiamy.

    Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z ewentualnym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto a następnie schładzamy w lodówce.





    Masa śmietanowa



    5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz zahartowaną żelatynę (do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy ) Miksujemy jeszcze raz i wykładamy na ciasto, tworząc wzorki, na koniec układamy cukrowe marchewki i schładzamy w lodówce. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa śmietanowamarchewkamasa budyniowamarchewsok Kubuściasto marchewkoweze śmietanąna sodziebudyń na sokuz kremem Kubuśz kremem Kubusiowymkrem Kubuś

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe

Dodane przez: zuzkaz2

ciasto marchewkowe z kremem

pyszne wilgotne ciasto przełożone...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Ciasto składa się z 2 marchewkowych...

Marchewkowe

Dodane przez: czar_na89

Ciasto marchewkowe z kremem

Jest to przepyszne ciasto na każdą...

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Mokre ciasto piernikowe z dodatkiem...

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dodane przez: BARB

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Uwielbiane w moim domu, wilgotne...

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem

Dodane przez: dorota w

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem

Przepyszny torcik z ciasta marchewkowo-kokosowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE