Ciasto marchewkowe z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu.
2.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy górną częścią ciasta. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Całość posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy plasterkami bananów.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Komentarze