CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM

  • wyświetlono: 246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym

P6221168
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka drobno startej marchewki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wiórków kokosowych
Krem:
250 ml śmietany kremówki
2 banany + kilka plasterków do dekoracji
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
garść płatków migdałowych
50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną.
    Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy górną częścią ciasta. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Całość posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy plasterkami bananów.
    Ciasto wkładamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremmarchewkoweucieranebananowykorzenne

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe

Dodane przez: zuzkaz2

ciasto marchewkowe z kremem

pyszne wilgotne ciasto przełożone...

ciasto po upieczeniu

Dodane przez: Magdazd

ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto to jest pyszne i na pewno...

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Dodane przez: tycjanowa

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą...

Połączenie marchewki, jabłek i...

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Bardzo delikatne, puszyste i lekko...

Ciasto marchewkowe z kremem

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto marchewkowe z kremem

Wilgotne, mocno korzenne ciasto...

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Dodane przez: mzka

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Kolejna odsłona ciasta marchewkowego.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE