CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka drobno startej marchewki
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kardamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka wiórków kokosowych
    Krem:
    250 ml śmietany kremówki
    2 banany + kilka plasterków do dekoracji
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    garść płatków migdałowych
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (średnica około 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskaną papkę bananową mieszamy z wystudzoną żelatyną.
    Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie porcjami dodajemy banany wymieszane z żelatyną. Na końcu wrzucamy garść migdałowych płatków, cały czas miksując. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na pół i lekko ścinamy wierzch. Na spód ciasta wykładamy większą część kremu, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy górną częścią ciasta. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Całość posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy plasterkami bananów.
    Ciasto wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Marchewka Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować