Ciasto marchewkowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto marchewkowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę 30/25/6 cm:

    Ciasto:

    mąka tortowa 2,5 szklanki
    marchew starta 2 szklanki
    olej 300 ml
    mleko 3/4 szklanki
    soda 3/4 łyżeczki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier waniliowy 16 g
    jajka kurze 4 szt.
    cukier 3/4 szklanki
    sól 3/4 łyżeczki
    cynamon 2 łyżeczki
    cukier puder do posypania ciasta

    Krem:

    serek mascarpone 500 g
    śmietana kremówka 36 % 500 ml
    cukier puder 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Ciasto

Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem na puszystą masę. Podczas miksowania dodajemy olej i mleko, miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka.

    Krem:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.

    Wykończenie:

    Upieczone ciasto studzimy, ostudzone kroimy na 2 plastry. Plaster dolny smarujemy kremem, nakrywamy go drugim plastrem, lekko dociskamy. Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować