Ciasto marchewkowe z gruszkami

4.48 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min

nie tylko miłośnicy marchewkowego ciasta będą zachwyceni

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    2/3 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    2 jaja
    1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
    2 gruszki (najlepiej odmiany "konferencja")

    Krem:
    200g serka śmietankowego lub homogenizowanego naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka śmietany (jeśli używamy serka śmietankowego)
    Strata marchewka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja roztrzepać z cukrem, dodać olej i wymieszać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem, zmiksować z jajami, dodać marchewkę, wymieszać. Formę (o średnicy 22cm) wyłożyć papierem, przelać ciasto. Gruszki obrać, przekroić na pół, każdą połowę wzdłuż na 3 części. Na wierzchu ciasta ułożyć gruszki. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
    Krem: serek zmiksować z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Krem wyłożyć na wierzch ciasta, udekorować startą marchewką.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować