Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe pysznie smakuje w połączeniu z lekką, cytrynową pianką na bazie śmietany.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja kurze
    2 szklanki tartej marchwi (ok. 4 średnich marchewek)
    2 szklanki mąki
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 łyżki szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Pianka:
    330 ml śmietany 30%
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy
    o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
    Pianka:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
    a pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.
    Ciasto przekroić na dwa blaty, dolny blat przenieść z powrotem do formy i wyłożyć na niego masę śmietankową. Przykryć górnym blatem i wstawić ciasto do lodówki aby pianka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować