Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Udekorowane bitą śmietanką, cynamonem i posypką będzie się ładnie prezentowało na stole. Ciasto jest pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    5 łyżek oleju
    pół szklanki cukru trzcinowego
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    półtorej szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki rodzynek
    4 większe marchewki

    Dodatkowo:
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    cynamon mielony według uznania
    cukrowa posypka według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
  • 2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy, następnie dowolnie kroimy.
  • 4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 5. Pokrojone ciasto dekorujemy śmietanką wyciskając rozetki, oprószamy ją cynamonem i dekorujemy posypką. Tak wykonane ciasto jest gotowe do podania.
    Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto można pokroić na około 12 kawałków. Zamiast domowego cukru waniliowego można użyć jedno opakowanie kupnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Marchewka Warzywa Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować