Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem

  • wyświetlono: 1570 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Udekorowane bitą śmietanką, cynamonem i posypką będzie się ładnie prezentowało na stole. Ciasto jest pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 jajka
5 łyżek oleju
pół szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
4 większe marchewki

Dodatkowo:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania
cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem

  • 1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
  • 2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy, następnie dowolnie kroimy.
  • 4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 5. Pokrojone ciasto dekorujemy śmietanką wyciskając rozetki, oprószamy ją cynamonem i dekorujemy posypką. Tak wykonane ciasto jest gotowe do podania.
    Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.
Zamiast domowego cukru waniliowego można użyć jedno opakowanie kupnego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaCiastocynamonmarchewkapodwieczorekciasto marchewkowePoczęstunekmarchewkowe ciastociasto z warzywamisłodkie ciastoz bitą śmietanądomowe ciastoprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z truskawkami i śmietaną

Dodane przez: agula444

Ciasto czekoladowe z truskawkami i śmietanką

Tradycyjne ciasto czekoladowe z...

ciasto z jabłkami

Dodane przez: magdzia44448

PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Szybkie, proste i tanie!

Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

pyszne połączenie smaków, ciasto...

Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających...

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Dodane przez: JOANNA 55a

Ciasto z jabłkami i cynamonem

wydajne i smaczne ciasto

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

950 Wspaniałe połączenia orzeźwiających...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE