Uwielbiam ciasto marchewkowe! Jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a składniki na nie przeważnie mamy w swoim domu. Można po prostu posypać je cukrem pudrem, ja natomiast polałam białą i mleczną czekoladą.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
1 jajko
80 g cukru
150 g startej marchewki (2 średnie marchewki)
70 ml oleju
50 g posiekanych orzechów włoskich
120 g mąki
pół startego jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
70 g białej czekolady
30 g mlecznej czekolady
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ubijać do podwojenia jego objętości. Dodać cukier i dokładnie utrzeć. Pod koniec dodawać po trochu olej, cały czas ubijając.
Do masy dodać (delikatnie mieszając łyżką) startą marchewkę, jabłko i posiekane orzechy włoskie.
W osobnej misce umieścić przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Suche składniki dodać do wcześniej powstałej masy i wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 1 h w temperaturze 170 st. C. Wystudzić.
Białą i mleczną czekoladę roztopić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce.
Ciasto posmarować równomiernie białą czekoladą. Następnie "narysować" (za pomocą łyżeczki lub szprycy z cienką końcówką) gwiazdę. Wziąć wykałaczkę, włożyć w polewę na środku ciasta i kręcić "wężykiem" w koło. Poczekać przed krojeniem do ostygnięcia.
Komentarze