CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z nutką ananasową, to deser w sam raz na jesienną porę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przypraw do piernika (opcjonalnie)
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki soku ananasowego
    1/2 szklanki ananasow(pokrojonych w kostkę)
    1 szklanka startej marchwi (na drobnych oczkach)
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Masa serowa:

    250 ml serka homogenizowanego
    200 ml śmietanki kremówki
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody
    pozostałe ananasy z puszki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki, olej i sok ananasowy, delikatnie wymieszać. Dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką
  • image-0f44w0e 2. Piec w nagrzanym piekrniku do temp. 170 stopni przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
  • image-13wea8o 3. Masa serowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.Smietankę ubić, dodawać po łyżce serka oraz tężejącą galaretkę, dodać drobno pokrojone ananasy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto. schłodzić.Można posypać siekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować