ciasto marchewkowe pole

0 (0 ocen)

Pysznie czekoladowo-pomarańczowe ciasto z nutą marchewkową.

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy forma 30x30cm:
    5 jajek
    2 łyżki kakao
    szklanka cukru
    szczypta soli
    pół szklanki mąki typ 405
    2 łyżki mąki kokosowej
    kieliszek rumu

    krem marchewkowy:
    szklanka soku marchewkowego
    łyżka cukru pudru
    1/2 opakowania budyniu waniliowego

    krem czekoladowo-pomarańczowy:
    100 g masła
    100 g czekolady gorzkiej z pomarańczą
    cukier puder do smaku ja dałam 1/2 szklanki
    skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy
    2-3 łyżki mleka

    zielony krem:
    herbata matcha lub zielony barwnik spożywczy do zabarwienia kremu
    50 g masła
    otarta skórka pomarańczy
    cukier puder około 2 łyżek


    poncz:
    biały rum <jeśli ciasto mają jeść dzieci możemy użyć herbaty>
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka rozbijamy. Oddzielamy żółtka od białek.
  • 2. Do żółtek dodajemy rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody kakao (już przestudzone),pół szklanki cukru, mąkę kokosową i rum. Mieszamy wszystkie składniki mikserem.
  • 3. W osobnej misce ubijamy z solą białka na sztywną pianę. Usztywniamy ją pozostałym cukrem.
  • 4. Do białek dodajemy masę żółtkową i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką.
  • 5. Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • 6. Pieczemy w 200 stopniach C około 15-20 minut, do suchego patyczka.
  • 7. KREM MARCHEWKOWY:
    Do rondelka przelewamy sok marchewkowy dokładnie mieszamy go z cukrem i budyniem. Gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
    KREM ZIELONY:
    Masło z cukrem ucieramy na puch. Do masła dodajemy otartą skórkę i herbatę. Ucieramy do połączenia składników.
  • 8. KREM CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY:
    Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy połamaną czekoladę i startą skórkę z pomarańczy. Rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy z cukrem na puch. Do masy maślanej dodajemy po łyżce ostudzoną czekoladę.
  • 9. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Kwadratowy biszkopt kroimy na pół tak by otrzymać 2 takie same prostokąty. Jeden z nich odkładamy.
  • 10. W drugim wycinamy wzdłuż 3 rządki. Powstałe 3 cieniutkie kawałki ciasta kruszymy na okruszki i odkładamy na bok.
  • 11. Dolny biszkopt nasączamy ponczem. Smarujemy kremem czekoladowym (zostawiamy trochę kremu na posmarowanie boków ciasta). Na warstwie kremu układamy kawałki drugiego biszkoptu, tak by na środku ciasta zostały puste 3 rządki.
  • 12. Rządki za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego napełniamy kremem marchewkowym.
  • 13. Ciasto ze wszystkich stron smarujemy pozostałym kremem czekoladowym.
  • 14. Zielonym kremem rysujemy natkę marchewki. W tym celu za pomocą szprycy wyciskamy 3 rządki nad warstwą marchewkową.
  • 15. Okruszkami biszkoptu posypujemy wierzch ciasta, tak by przypominały świeżą ziemię.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień przed.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować