Ciasto marchewkowe na mące razowej

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto marchewkowe jest obłędne w smaku. Po raz pierwszy piekłam go wg przepisu zaczerpniętego z książki Siostry Marii. Jej przepis został przez mnie zmodyfikowany dla zmniejszenia kaloryczności: mniej cukru, mniej oleju , użycie mąki razowej, dodanie bakalii. Polecam, spróbujcie !!!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 duże jajka
    1 szkl. cukru trzcinowego (szklanka o poj. 250 ml)
    1 szkl. mąki razowej
    1 szkl. mąki krupczatki
    1 szkl. oleju
    1,5 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    1 szkl. ulubionych bakalii (u mnie posiekane orzechy, rodzynki , słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)
    1 łyżka cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe na mące razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem utrzeć całe jaja z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewać powoli olej, cały czas miksując ciasto. Po połączeniu tych składników dodać startą marchewkę, cynamon , gałkę muszkatołową, bakalie i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można jeszcze ułożyć kawałki jabłek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować