Ciasto marchewkowe bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i trochę uzdrowione ciasto marchewkowe. Zawiera sporą ilość bakalii i dodatkowo jest bez glutenu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4-5 średnich marchewek
    1 jajko
    0,5 szkl wiórków kokosowych
    0,5 szkl rodzynek
    0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych
    3 łyżki oleju rzepakowego
    0,5 szkl cukru
    200 ml maślanki
    1 szkl mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
    keksówka 12x24

Ciasto marchewkowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy