Ciasto marchewkowe

4.33 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, proste i nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto marchewkowe. Dodatek marchewki sprawia że ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne a jeszcze ta polewa z serka to już całkiem niebo w gębie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 1,5 szkl,
    cukier 1 szkl,
    olej 1 szkl,
    jajka 4 szt,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    sól szczypty 2,

    Dodatkowo;
    orzechy włoskie 3/4 szkl,
    marchewka starta 1,5 szkl,

    Polewa;
    serek topiony kremowy 100 g,
    masło 2 łyżki,
    cukier puder 1 płaska łyżka,
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Jajka ubijamy mikserem z cukrem, cały czas ubijając cienkim strumieniem wlewamy olej.
    Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
    Po wymieszaniu dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie( gdyby marchewka miała za dużo soku, należy ją co nieco odcisnąć).
    Całość mieszamy do połączenia składników.
    Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 45- 50 minut. (najlepiej do suchego patyczka).
    Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto smarujemy polewą z serka topionego lub posypujemy cukrem pudrem.

    Polewa;
    Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu razem z serkiem topionym kremowym , następnie miksujemy powstałą masę z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować