Wysokie, wilgotne i miękkie ciasto marchewkowe to typowo anglosaski przysmak. Pachnie cynamonem, a żurawina z czekoladą dodaje mu wyrafinowanego smaku. Łatwe do zrobienia, pyszne i aromatyczne.
Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę soli. W osobnym naczyniu zmiksować cukier oraz jajka na jednolitą masę. Do masy dodawać stopniowo mieszankę mączną cały czas miksując a na koniec wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać startą marchewkę, żurawinę, migdały oraz pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Przelać na blaszkę ok. 25×35
Piec około 50 minut w temperaturze 185 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem , polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy żurawinką.
Komentarze