Ciasto marchewkowe

4.5 (178 ocen)

Mojej rodzinie bardzo posmakowało to ciasto.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    2 szklanki marchewki

    Masa grysikowa:
    3 szklanki mleka
    9 łyżek kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła

    Masa marchewkowa:
    2 szklanki soku marchew- jabłko- brzoskwinia
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 36x24 cm wyścielonej pergaminem i pieczemy 40 minut. Studzimy i kroimy na pół.
  • 2. Masa grysikowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części rozpuszczamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy często mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia, Masło ucieramy na puch i ciągle ucierając dodajemy po łyżce kaszy manny. Masą przekładamy biszkopt.
  • 3. Masa marchewkowa: szklankę soku zagotowujemy z cukrem a w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń często mieszając. Gorący budyń wykładamy na wierzch ciasta, dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować